Black comedy on the streets of Budapest

An explosion is heard from the former Szabolcs street's hospital, and soon everything is coveredwith a dense layer of dust. Fortunatly the building was not bombed, only a scene is being blown up for one of Márk Bodzsár's films, Heavenly Shift.

A szarajevói kórházat a filmben az elhagyott budapesti épületben rendezték be, a stáb pedig a pár egyik telefonbeszélgetését forgatja éppen, amikor a meghitt, szerelmes párbeszédet egy bomba robbanása szakítja félbe, találat éri a kórházat. Hála a pirotechnikusoknak, az egész nagyon valóságos: száll a por, a füst, és mindent törmelék borít.

Bodzsár Márk viszonylag könnyen összeválogatta a színészeit. Ötvös Andrást például már évekkel ezelőtt kiválasztotta, az egyik mentős karakterét pedig kezdetektől fogva Keresztes Tamással képzelte el. Egyetlen dilemmája az volt, hogy keressen-e színészeket a volt Jugoszlávia területéről, vagy csak magyarokkal dolgozzon, hiszen egyes szerepek a szarajevói bosnyák nyelv ismeretét is megkívánták. A filmben végül csak hazai színészek kaptak lehetőséget, Ötvös Andrásnak és Stork Natasának az ELTE oktatója, Urkom Aleksander segített a nyelv szükséges szintű elsajátításában. A mentősöket alakító színészeknek is megvolt a maguk feladata, egészségügyi alapképzésen kellett részt venniük.

A fiatal rendező forgatókönyvíróként is jegyzi a filmet, az ihletet egy újságcikk olvasásából merítette. A hír lengyel mentősökről szólt, akik egy temetkezési vállalkozóval kötöttek üzletet, és a mentőkocsikban illegális eutanáziát hajtottak végre. Az Isteni műszak erre az alapmotívumra épül, csak Magyarországra helyezve a történetet, mindezt egy háborús menekült szemszögéből bemutatva, akinek épp békében kell szembesülnie a halállal, és megvívnia a saját csatáját.

A 42 napos forgatás alatt a jeleneteket a legkülönbözőbb budapesti helyszíneken veszik föl. A leggyakoribb színtér a folyamatosan mozgó mentőautó. A forgatás december 19-én zárul le, a vágás és az utómunkálatok januárban kezdődnek.

EGYPERCES - Álmaim filmjét rendezhetem meg
A film rendezője Bodzsár Márk.

Mit gondol, mennyire lesznek vevők a magyar nézők egy fekete komédiára?
– Bízom benne, hogy nyitottak lesznek. A kevert műfaj remélhetőleg hatni fog rájuk.

Milyen lehetőségei vannak egy fiatal filmesnek Magyarországon?
– Én nagyon szerencsés és különleges helyzetben vagyok, óriási lehetőséget kaptam, és tényleg azt a filmet rendezhetem meg, amelyet megálmodtam. Egyébként forgatókönyvíró szakon végeztem, így tulajdonképpen két lábon állok. Ha nem rendezhetek, forgatókönyveket írok.

Melyiket szereti jobban, a rendezést vagy az írást?
– Egyformán kedvesek számomra, bár eléggé különböznek, így szerencsésen kiegészítik egymást. Az írás magányos munka, míg a forgatásnál 40-50 stábtag kavalkádjában találja magát az ember.

Mik a tervei, ha befejezi az Isteni műszakot?
– Szeretnék új forgatókönyvek írásába fogni, két ötletem is van. Persze, ennek a filmnek a fogadtatása is befolyásolja a jövőmet. Az Isteni műszak kapcsán sok jó munkakapcsolatom kialakult, sokan inspiráltak. Egyelőre még egyik napról a másikra élek, mindig arra koncentrálok, milyen teendőim vannak az aktuális forgatási napon.

(Az Isteni műszak-ot a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával az Unio Film gyártja, koprodukciós partnerük a Sparks.)

Névjegy - Bodzsár Márk
• 1983-ban született Budapesten
• Tanulmányait 2010-ben fejezte be a Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró-dramaturg szakán
• Eddig munkái: Bloody Mary, Golgotha (kisjátékfilmek), Levegőt venni (tévéfilm)